Nissan formeert denktank voor toekomstige, slimmere mobiliteit

Nissan presenteert een nieuwe adviesraad met experts die vooruitdenken en debatteren over toekomstige, slimme mobiliteit. De zogenoemde Intelligent Motoring Advisory Board komt voor het eerst bijeen in de Crystal in Londen, een van ’s werelds duurzaamste gebouwen.


De adviesraad staat onder leiding van Nissans Head of Electric Vehicles in Europa, Gareth Dunsmore. Stephen Pritchard, een buitengewoon getalenteerd commentator op het vlak van technologie en wetenschap, is onafhankelijk voorzitter. De adviesraad bestaat uit twaalf leden, onder wie vertegenwoordigers van de European Climate Foundation, Frost & Sullivan en Ecotricity. Twee keer per jaar komen zijn bijeen.

In een reactie stelt Gareth Dunsmore: ‘Bij Nissan willen we niet achterover leunen terwijl steden steeds complexer, voller en drukker worden. Het gaat niet meer alleen over autoverkoop. Auto’s hebben een fundamentele impact op onze leefomgeving en op onze manier van leven. Met de komst van nieuwe technologie, innovatieve aandrijvingen en mobiliteitsoplossingen kunnen we slimmer met mobiliteit omgaan en beter met onze omgeving online verbonden zijn. We verwachten veel van de nieuwe Nissan Intelligent Motoring Advisory Board; we hopen dat de andere industriële partijen deze reis samen met ons willen maken.’

Bij de oprichtingsbijeenkomst op 27 april 2016 ging het vooral over slim autorijden en het vraagstuk van de ‘connected city’. Ook al is de adviesraad een initiatief van Nissan, onafhankelijk denken over toekomstige mobiliteitsoplossingen staat voorop. Het is de bedoeling dat de experts vanuit hun eigen kennis en achtergrond over bijvoorbeeld elektrische auto’s en andere toekomstige mogelijkheden met ideeën komen.

Nissan is als marktleider met de verkoop van elektrische voertuigen de expert op het vlak van elektrisch rijden. Wereldwijd zijn al 220.000 Nissans LEAF en e-NV200 verkocht. Met de komst van de LEAF 30 kWh met een actieradius tot wel 250 kilometer wil Nissan zijn leidende positie vasthouden. Nissan zoekt met energiemaatschappijen en beheerders van elektriciteitsnetwerken naar mogelijkheden om batterijtechnologie te integreren in de energievoorziening, om elektrisch rijden financieel nog aantrekkelijker te maken.

Gareth Dunsmore: ‘Mobiliteit legt een steeds grotere druk op steden en wegen. Bij Nissan onderkenden we die problematiek al vijf jaar geleden, toen we de LEAF introduceerden. Elektrisch rijden is een reële oplossing voor een zeer actueel probleem. Gebruikers verwachten ook steeds meer connectiviteit, een grotere actieradius en meer efficiency. Daar werken we aan, maar het vereist een nieuwe manier van denken. We verwachten wat dat betreft veel van de adviesraad.’

De volgende meeting staat gepland voor oktober 2016.